Verejná knižnica Jána Bocatia zorganizuje 24-hodinový literárny maratón

26.05.2012 Košice

Košice 26. mája (TASR) - Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach pozýva verejnosť na Literárny maratón 2012, ktorý sa uskutoční na jej pôde 29.-30. mája. Súčasťou tohtoročného 24-hodinového nonstop čítania bude viacero noviniek a zaujímavých sprievodných podujatí.

"Cieľom literárneho maratónu je propagovať literatúru a jej autorov prostredníctvom zážitkového čítania, poskytnúť dostupnú kultúrnu aktivitu rôznym sociálnym, etnickým a vekovým skupinám na báze spoločného záujmu o knihu a čítanie. To všetko chceme dosiahnuť pomocou rôznorodých aktivít, pričom nosným podujatím projektu bude 24-hodinové nonstop čítanie a jeho internetový prenos do celého sveta," priblížila riaditeľka košickej VKJB Klára Kernerová.

V tejto súvislosti dodala, že literárny maratón v Košiciach bude súčasťou medzinárodného podujatia, ktoré sa okrem metropoly východného Slovenska uskutoční v dňoch 28. mája až 1. júna tohto roka napríklad v Prahe, Lysej nad Labem či maďarskom Miškovci.

Organizátori literárneho maratónu pozvali do VKJB na verejné nonstop čítanie viacero známych osobností. Čitatelia z radov širokej verejnosti si budú môcť pre svoje 15-minútové čítanie zvoliť úryvok z diela svojho obľúbeného autora, prípadne prezentovať vlastnú tvorbu.

Špecifickým znakom tohtoročného čítania je akcent na poéziu. Keďže rok 2012 je Európskym rokom aktívneho starnutia a medzigeneračného dialógu, ďalšou zaujímavosťou je, že literárneho maratónu sa zúčastní aj viacero seniorov.

Na poetické ladenie maratónu nadviaže v utorok (29.5.) o 19.00 h hudobno-literárne pásmo. Ďalším bonusom pre účastníkov čítania bude humorne ladené predstavenie s názvom COOLtúra, ktoré je na programe 30. mája o 18.00 h v čitárni VKJB.

Košice odovzdajú štafetu literárneho maratónu do Prahy. Nonstop čítania v hlavnom meste ČR sa zúčastní aj riaditeľka VKJB trocha netradičným spôsobom, a to prečítaním úryvku z českej klasiky - Dobrého vojaka Švejka, v zemplínskom nárečí.
 

Vyberte región